Ränta på ränta

“Ränta på ränta effekten är världens åttonde underverk” – Albert Einstein.

Upprepade små förbättringar är grunden till fantastiska resultat och din hälsa och livskvalitet är inget undantag. En förbättring på 1% om dagen i ett år innebär 3800% förbättring eller 38 gånger bättre. 1% försämring per dag innebär 97% försämring på ett år.

Du kanske har spenderat mer än 20 år utan att träna och/eller utan att bry dig om vad du äter. När du väl bestämmer dig för att försöka förbättra dina vanor är du redo att ge upp om du inte fått resultat på två veckor. Är det rimligt?

Tålamod. En procent om dagen. Du försöker förändra dina vanor och beteenden och till syvende och sist din livsstil. Att börja ett träningsprogram eller att följa en plan för viktminskning kommer att gynna dig livet ut. Det kommer att ta tid och det kommer att vara värt det. De flesta av oss har tyvärr inte det tålamod som krävs. Många ger upp på grund av långsamma resultat. Bristen på tålamod leder ofta till att man ger upp en bra plan bara för att testa något nytt igen om några månader. Lyckas man hålla sig till den ursprungliga planen kommer man tillslut både nå och överträffa sina mål.

För att ge dig lite perspektiv. Cirka 4 hekto i veckan eller 1% mindre kroppsfett per månad ger en hälsosam och varaktig viktnedgång. Det kan bli så mycket som 15-20 kg eller 10% kroppsfett på ett år vilket naturligtvis är enastående resultat. 

Snabba lösningar säljer lösnummer. Detox, magiska piller och pulver är en myt. “16-veckor i helvetet” ger dig inte en lösning för resten av livet. Lika lite som lotterier eller pyramidspel. Nyckeln är små förändringar över tid.

Nyckelord: Compound interest, ränta på ränta, snöbollseffekt