Varje träningspass behöver inte vara perfekt

Alla dagar kommer inte att vara på topp. Vissa övningar kommer aldrig att bli dina favoritövningar. En del perioder är det tuffare än andra.

Ibland räcker det om du bara får några repetitioner gjorda. Du lär dig alltid något genom att samla reps.

Alla har saker som pågår utanför träningslokalen. Vi kommer aldrig att hinna optimera förutsättningarna inför varje enskilt träningspass. Vissa dagar får vi släpa oss till gymmet trots att vi är trötta och har ont om tid. För att barn ska skjutsas, deadlines ska hållas och hemmet ska skötas.

De träningspass som inte blir dina bästa är också viktiga. Du får något gjort, kroppen får röra på sig, stelhet motverkas och sociala kontakter upprätthålls. Viktigast är att vanan/beteendet att träna bibehålls.

Idén om att varje träningspass ska vara ett tydligt steg mot ambitiösa träningsmål kanske passar en elitidrottare. Det är lätt att bli besviken om du planerar att bli starkare, snabbare eller uthålligare varje pass. Om du klarade ett lyft på 88 kilo förra veckan är det inte säkert att du gör det nästa vecka också. Träningen går som den gör i perioder beroende på massor av andra faktorer i livet. Om du kan acceptera det så kommer du att njuta mer av din träning.

Ibland sover jag dåligt. När jag väl vaknat kan jag ligga och grubbla långa stunder. Dagen efter presterar jag generellt dåligt på träningen. Det blir en tydlig skillnad. Speciellt om det är snabba eller tunga övningar. Det finns liksom ingen speed eller explosivitet i kroppen. Jag har accepterat att det är så och satsar mer på lång uppvärmning och sköna repetitioner sådana dagar. Jag vet att träningspasset ändå bidrar till min långsiktiga utveckling.

Hur ofta får du till perfekta träningspass? Finns det sådana pass? Måste det finnas sådana pass om vi inte tävlar på elitnivå?

Hur ofta får du till rätt så bra träningspass eller träningsveckor? Räcker det för att hålla dig frisk och i form?

Alla texter en bloggare skriver blir inte perfekta. Alla slag en tennisspelare slår blir inte perfekta. Alla sånger en artist sjunger blir inte perfekta. Alla maträtter en kock lagar blir inte perfekta.

Din lägsta nivå höjs varje gång du samlar reps. Vanan av att vara aktiv upprätthålls. Livsstilen och beteendet förankras.

Håll ut. Fortsätt samla reps!