Mina fem bästa tips för att stärka ditt immunförsvar

Många undrar hur vi, i dessa minst sagt märkliga tider, kan hålla oss så friska som möjligt. Här är mina fem bästa tips för att stärka ditt immunförsvar:

  1. Träna.

Rör på dig, så ofta och mycket som möjligt. Det finns studier som visar att de som tränar kontinuerligt inte drabbas av lika många förkylningar per år jämfört med de som tränar en eller färre gånger i veckan. Kan, eller vill du, av olika anledningar inte ta dig till gymmet just nu så kör hemmaträning (Remote Coaching) istället, eller planera in att komma ut varje dag. En promenad, en joggingtur eller ett stopp vid ett utegym – huvudsaken är att du rör på dig.

  1. Sov ordentligt

Prioritera din sömn och försök få åtta timmars obruten sömn per natt. Att under en längre period kontinuerligt sova sju timmar eller mindre per natt gör dig inte bara mer mottaglig för förkylningar utan även sämre rustad för att bekämpa dem. Jobbar du hemifrån just nu? Bra! Då äts inte tiden upp av pendling till och från jobbet och du kan lättare få till den så viktiga sömnen. 

  1. Välj mat utan innehållsförteckning

Skippa i den mån du kan diverse tillägg. Du kommer stärka och hjälpa ditt immunförsvar med grönsaker, frukt och “ren” mat. D.v.s. mat som är en ingrediens i sig, inte mat som har en innehållsförteckning. Ha färdiga morotsstavar i kylen och ladda upp med frukt och bär.

  1. Drick vatten

Det är alltid viktigt att hålla vätskebalansen i kroppen under kontroll men möjligen snäppet viktigare under förkylningstider. Vatten hjälper även kroppen att bli av med slaggprodukter vilket i sig ger bättre förutsättningar att slåss mot förkylningar. Ha en vattenflaska bredvid dig under dagen och se till att dricka den tom åtminstone två gånger varje dag. 

  1. Stressa ner

I tider som dessa kan det naturligtvis vara svårare än vanligt att stressa mindre och tänka positivt. Men försök! Stress utan tid för återhämtning påverkar kroppen negativt. Att få upp pulsen ordentligt flera gånger i veckan genom träning hjälper kroppen att stressa ner vilket gör det lättare att fokusera på det positiva. Vi talar idag om social distansering när vi egentligen borde kalla det fysisk distansering. Aldrig har vi varit så sociala som nu. Vi ringer mormor oftare, hjälper gammelfaster att logga in för familjens quizkväll på Skype och stämmer av med vänner och bekanta på ett sätt vi sällan gjort. Så känner du oron i kroppen, sträck ut en hand till vänner och familj. Och till oss, vi på Medis finns här för att hjälpa dig.

// Coach Erin