Ta hand om oss själva och om varandra

Det känns kanske som att du måste välja mellan att ta hand om dig själv eller uppfylla dina skyldigheter gentemot andra människor just nu.

Pandemin är inte över och ekonomin drabbas hårdare för varje vecka. Det är naturligt att vara orolig. Det mest instinktiva är att säkra upp vad du har och till och med hamstra för att skydda dig själv.

När vi låter rädslan styra skadar vi nästan alltid oss själva antingen på kort sikt eller på lång sikt.

Det bästa är att vända tankesättet. Att fråga sig hur alla kan få ut det mesta möjliga av situationen. Antingen genom att minimera förluster eller maximera vinsterna. Du behöver inte vara en martyr. Någon annan behöver inte heller förlora för att du ska vinna.

Jag har minskat den tid jag lägger på att läsa och svara på meddelanden om krisen för att jag känt mig överväldigad. Denna lilla avmattning gör att jag kan hitta lugn och på så sätt hjälpa fler människor än om jag fortsatt plöja nyheter, meddelanden och mail.

Jag förespråkar att man ska rå om sina interna behov först. Jag tror också att vi bör närma oss kommande veckor med en tanke på den gemensamma saken för att få en känsla av samhörighet. Förhoppningsvis får det oss att känna oss mindre isolerade och delade.

Du kan absolut skydda dig själv och vara socialt medveten och ansvarsfull samtidigt. Rädsla är smittsam men så är också lugn. Du väljer vilka känslor du sprider och vilka känslor du släpper in i ditt sinne.

Låt oss ta hand om oss själva och samtidigt ta hand om varandra.
/Coach Kalle